28-12-2013

Dakar Development Training Centre 2014

Met andere ogen
Programma 2014

Van theorie naar praktijk
Inspirerende workshops voor doeners & zoekers die gelijkheid nastreven in de internationale samenwerking met gemarginaliseerde groepen.

Wie?
De workshops zijn bestemd voor deelnemers die hun kennis en inzichten omtrent het ontwikkelingswerk willen vergroten in een omgeving die aansluit op de dagelijkse praktijk van het werken in een ontwikkelingsland. De deelnemer staat in deze workshops centraal. Aangezien een groep uit maximaal tien deelnemers bestaat, zijn de workshops intiem en intensief.

Wat?
De workshops hebben als doel de deelnemers meer inzicht te geven in hun eigen positie en/of in de positie die zij binnen de OS wereld in zouden willen nemen. Dat kan een positie als bestuurslid of anders medewerker/vrijwilliger in een ontwikkelingswerk project in binnen- of buitenland zijn. De praktijkervaring en nieuwe inzichten die tijdens de workshops zijn opgedaan, kunnen de deelnemers bij terugkeer in eigen land effectief inzetten en aan anderen doorgegeven. Wezenlijk onderdeel van de workshops is het contact met de lokale bevolking en bezoek aan lokale ontwikkelingswerkprojecten.  Door middel van observeren, vragen stellen op locatie en het achteraf analyseren van hetgeen men heeft waargenomen, leren deelnemers hoe zij een project kunnen beoordelen. Tijdens de workshops werken cursisten aan themas die nauw verbonden zijn met de dagelijkse praktijk in de ontwikkelingslanden, maar is er ook ruimte voor de persoonlijke interesse van de deelnemers.

Waar?
Deelnemers verblijven en volgen de workshops in een van de gebouwen waar zich ook een rehabilitatieproject voor kinderen bevindt. Het cursusgebouw is gelegen in de directe nabijheid van de gastvrije, maar arme gemeenschap van Yoff, een deelgemeente van Dakar. Tijdens het verblijf nuttigen de deelnemers hun maaltijden samen met de kinderen, maar ook met families uit de lokale bevolking.
Van Nederland naar Senegal is het circa 6 uur vliegen. Dakar ligt op het meest westelijke punt van het Afrikaans continent. Hier staat ook de eerste lichtboei van Afrika. Tijdens de cursusperiode is er voldoende tijd voor ontspanning en ontdekkingen. Het strand bevindt zich op 200 meter.

Kosten!
De ticket moet men zelf regelen en zal circa 450 tot 650 Euro kosten, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en reisperiode. Deelname aan de workshops inclusief 14 dagen/nachten verblijf met ontbijt en middagmaaltijd bedraagt 600 Euro. Extra verblijfsdagen vóór of ná de workshops, 20 euro per dag.

Agenda 2014 
De verblijfsperiode is circa 14 dagen. Er kan ook een verkort en aangepast programma samengesteld worden (7 dagen). De workshops beginnen altijd op een maandag. Deelnemers kunnen hierdoor veelal op vrijdagen uit Nederland vertrekken (of desnoods een dag later). De laatste workshopdag is altijd een vrijdag. Vertrekken kan dan zaterdag of zondag.  

Meer informatie
wil je meer informatie of je inschrijven als deelnemer: ddtcentre@gmail.com

Over het DDTCentre
In de voorgaande jaren is het Dakar Development Training Centre met opzet in de luwte gebleven vanwege ruimtegebrek. Er werden hoofdzakelijk kleine groepen deelnemers en projecten uit West Afrika en Senegal begeleid. 

Door de jaren heen waren er ook deelnemers uit Frankrijk, Amerika, Nederland, Duitsland, Noorwegen, Azië en veel andere Afrikaanse landen. 

In 2011 konden wij verhuizen naar een zeer vriendelijk en ruim onderkomen en kunnen daarnaast beschikken over extra logeerkamers. Wij hebben dus meer ruimte en kunnen groepen tot maximaal 8 deelnemers ontvangen en verzorgen. Groter zullen de groepen niet worden. 

De workshops hebben een intensief karakter en de discussies in een kleinere groep leveren gewoonweg meer leermomenten op. 

NGO of PI
Ook de OS ofwel de ontwikkelingssamenwerking in Nederland is momenteel aan zeer grote veranderingen onderhevig. Er wordt inmiddels veel geschreven over bezuinigingen, ontslagen, tegenvallende inkomsten uit fondsenwerving en er is vooral veel kritiek. Kritiek op de regering en de NGO's die de weg kwijt zouden zijn. Particuliere initiatieven die wegkwijnen vanwege gebrek aan inkomsten of omdat er geen schot zit in de gewenste doelstellingen in het donorland.

Democratie, religie, mensenrechten
Kenmerk van alle ontwikkelingslanden is dat er geen of nauwelijks een 'middenklasse' aanwezig is. Het grootste percentage van een bevolking is arm en heeft weinig of kwalitatief slecht onderwijs genoten en worstelt vooral  met inkomens- en gezondheidsvragen. De opvattingen over democratie, religie en mensenrechten vertonen grote verschillen met de ontwikkelde landen. Een zeer klein percentage van de bevolking in een ontwikkelingsland is rijk tot zeer rijk en wil niet door de arme bevolking opgegeten worden. Deze rijke groep vormt vaak samen met de regerende partijen en de religieuze leiders een ontwikkelingsremmend front tegen de arme klasse. 

Afhankelijkheidsschool
In de ontwikkelde landen levert juist de middenklasse de grootste bijdrage aan de economie en zou potentieel de grootste invloed kunnen hebben op het ontwikkelingsbeleid. Het bedrijfsleven zou een grotere rol kunnen spelen maar is nog onvoldoende geïnformeerd en gemotiveerd door de overheid en de grotere OS organisaties, die zich vaak te afhankelijk hebben gemaakt van collecte's en subsidies. Aanhangers van de 'Afhankelijkheidsschool' spreken over het kapitalistische Noorden en het arme Zuiden. In het voetspoor van dit denken wordt er wereldwijd gediscussieerd over de 'effectiviteit' van de geboden hulp. Over effectiviteit kan je lang discussiëren zonder tot concrete beslissingen te komen. Ontwikkeling heeft vooral met geld en een (on)eerlijke verdeling daarvan te maken als je bijvoorbeeld naar Dambisa Moyo luistert.

Hulpverslaving
Er zou zelfs sprake zijn van 'hulpverslaving' en een 'hulpverleningsindustrie'. Met wereldwijd meer dan 300.000 medewerkers die er een vaak uitstekend belegde boterham aan verdienen en het niet altijd makkelijk hebben. Er wordt in Nederland ook onderzoek gedaan  bijvoorbeeld door het CIDINOnderwijl weten wij allemaal dat de ontwikkeling van een land van de bevolking afhangt. En niet van een regering, NGO of particulier initiatief (PI) uit bijvoorbeeld Nederland. Het gaat aldus om goed voorbereide samenwerking en dit verklaard ook het succes van CBO's ofwel community based organisations die samenwerken met buitenlandse partners. 

De OS en jij
Voor alle OS projecten geldt echter dat je elkaar goed kent want het komt allemaal op een evenwichtige taakverdeling en de uitvoering neerDe ontwikkelingssamenwerking van vóór 2012 gaat sterk veranderen. De workshops in het DDTCentre willen daarop aansluiten.

De DDTC workshops vinden plaats in een ontwikkelingsland. De deelnemer komt zichzelf tegen in de dagelijkse praktijk van het wonen en werken in een ontwikkelingsland. Heeft direct contact met de bevolking. Ondergaat een klimaatwisseling. Misschien een cultuurschok. Ziet misschien zaken die niet voor mogelijk werden gehouden. Bezoekt ontwikkelings-werkprojecten. En leert zichzelf kennen in een volstrekt andere omgeving. Tijdens de workshops kan hierover gediscussieerd worden. Je leert je eigen kracht kennen maar ook je zwaktes en je leert hoe je valkuilen kan herkennen en vermijden.

Doeners en zoekers
De workshops zijn bedoeld voor mensen met en zonder ervaring in de OS. Voor doeners en zoekers. Het accent ligt op persoonlijke ontwikkeling en inzicht in de moderne praktijk van de ontwikkelingssamenwerking. Er wordt gewerkt met gewone taal en aan de hand van praktijkvoorbeelden waaronder zowel successen als mislukkingen. Want van mislukkingen valt veel te leren

Workshops
De DTTC workshops hebben een onafhankelijk en kritisch karakter en sluiten zo mogelijk aan op de in Nederland beschikbare cursussen van bijvoorbeeld het NCDO, Wildeganzen, BetterCareNetwork

Deelname aan genoemde cursussen is echter geen voorwaarde voor deelname aan de DDTCentre workshops. Onze workshops kunnen ook een voorbereiding of aanvulling zijn op deelname aan trainingen bij instellingen zoals o.a. het KITMDF, VSOBACOconsult of de Librefoundation. Kijk anders verder op de websites van Impulsis, Oneworld of op deze pagina.

Deelnemers
Deelnemers behoeven geen specifieke Ontwikkelings Samenwerking achtergrond of ervaring te hebben. Deelname is niet leeftijd gebonden. Belangstelling voor innovatief denken & doen en de wens om een eigen  bijdrage te leveren aan de ontwikkelingssamenwerking is voldoende. In het DDTC programma van 2012 vind je meer informatie over de inhoud van de workshops. De workshops worden van maandag tot en met vrijdag gehouden over een periode van twee weken.

Een Baobab boom in Senegal kan meer dan 1000 jaar oud zijn. 
De boom wordt vaak door de bevolking geraadpleegd bij persoonlijke problemen.




One World - ook de wereld van DDTC


 

Student program Dakar 2014


Student program Dakar 2014

Just mail for dates and other information  


For students M.A. IR and M.A. international NGO’s

Two-weeks Course in Dakar, Senegal - leaving Friday back at Sunday



The Course:

Cross Cultural Management and Communication – the pitfalls between theory and practice.

Course Definition
The course offers a multi-disciplinary, cross-cultural program for students IR, International ONG Management and Media Communication. Students learn to make a comparative analysis between academic theory and field practice in Cross Cultural Management. This course offers students an opportunity to explore and understand the pitfalls between cultural values and styles of communication, reasoning, and leadership unique to their home culture and those common to the working environment of NGO’s in Senegal.

Course Content

The primary objective of this course is to raise awareness and
to increase understanding of how to grasp the local realities in the working environment of NGO’s in Senegal or other countries in Africa. Students learn about and experience the different concepts and cultural codes of behaviour, which can be useful for problem solving.

Course themes and discussions:

Similarities & cultural differences between Western and non-Western
Countries:
- Democracy & politics in Africa/ non-western countries
- Individualized western egos versus group egos in Africa/ non-western
  countries;
- Religion and superstition as inhibitory factors;
- Processes of social change and global citizenship;
- Culture shock and how to understand and deal with it;
- Printed media from the North and oral traditions in Africa;
- Processes of social change and global citizenship;
- Psychology and psychologizing the target group;
- Goals, patterns of expectation and disappointment;
- Co-operation with women or men? What works / what doesn’t;
- Social entrepreneurship and development work;
- Micro credit, small-scale projects & effectiveness;
- Transparency, responsibility, time limits and durability;
- Hidden conflicts between donator opposed (Northern) rules and
  Regulations and the interpretation of those rules and regulations by the
  Receiving (Southern) partners;
- A contract or a Memorandum of Understanding (MoU);
- How to make feasible partnering contracts and / or MoU’s between
  different cultures (learn how to analyze the expectations and risks from
  both sides);
- Distance communication through telephone/ skype and e-mail with project
  partners (how to ask questions and how to get answers).

Video diaries with the leading theme ‘Who are we and who are they?’

The above themes and discussions will be studied from the perspective of
Aesthetic Journalism, as described by Alfredo Cramerotti. Curator and artist
Alfredo Cramerotti sees the “blurring of margins between artistic and information practices” as a main feature of research in contemporary culture.
The student will develop his/her ability to read local cultural and social patterns. Students will develop an individual or group creative video diary in which this ability is reflected. They will present at the end of the course in Dakar. These diaries will consist of texts, interviews, photos and drawings. With their smart phones they will place it on the site of 7Scenes – a mobile storytelling platform based in Amsterdam.

Learning outcomes

* Upon the completion of this course students will be able to:
1.    Understand and apply theory at the individual and practical organizational;
    level of analysis.
2.    Demonstrate knowledge of how policies are developed, approved,
    implemented, and evaluated.
3. Integrate the concepts of public policy development and analysis with implementation practices of NGO’s in the field.
4. Describe and assess the applicability of cross-cultural management to the cultures, management styles of NGO’s.

General Skills
- Writing skills
- Presentation skills
- Analytical skills
- Team working skills
- Communication skills